Den godaste frukten
Vad är de som är rund och påminner
om en tomat fast färgen är orangeröd?
KAKIFRUKTEN!
Kakifrukten har två släktingar,
nämligen Persimon eller Sharonfrukt.
Kaki är den ursprungliga
beteckningen av frukten som växer på kakiträdet. Det härstammar från Asien, där
den också är känd som ”kinesiskt plommon" och där det fortfarande odlas ca 90%.
Fruktköttet påminner lite om aprikoser och päron men har en liten touch av beskhet
eftersom den innehåller tanniner (bitterämnen). Ju mognare frukten är desto mindre tanniner och beskheten är obefintlig. I Asien anser man sedan länge tillbaka att frukten har en läkande inverkan
på mage, blodtryck, hosta och diaré.
Frukten äts som ett
äpple med eller utan skal och den är lätt att ta med sig som ett mellanmål. Den
har mycket sötma.
I vårt land säljs framför
allt Persimon som är en släkting till Kaki. Persimon innehåller liksom Sharonfrukten
nästan inga tanniner och kan även ätas innan de är helt mogna. De är mycket
söta och påminner om honungsmelon och persika. Sharonfrukten har sitt namn
efter det fruktbara området Sharon i Israel där den odlas.
Kaki har, i motsats till
sina släktningar Persimon och Sharon ett tjockt läderartigt skal som inte är
god varför man bör ta bort den. Vill man inte skala så kan man äta den med sked
som man gör med kiwi. Kakifrukten ska inte ätas omogen, då den smakar mycket
beskt och efterlämnar en strävhet i munnen.
Den intensiva guloranga
färgen på Kakifrukten avslöjar att den innehåller mycket betakaroten,
förstadiet till A-vitamin.
Hur kan man skilja på
kaki, sharonfrukt och persimon: Kaki är en aning röd medan persimon och sharonfrukten
är gulorange. Formen på kakin är mera rund i motsats till Persimons ovala form
Sharonfrukten är även mindre än kaki och
innehåller inga kärnor.
Passa på och inhandla den
goda frukten medan den finns att köpa.