Den godaste frukten


Vad är de som är rund och påminner om en tomat fast färgen är orangeröd?
KAKIFRUKTEN!
Kakifrukten har två släktingar, nämligen Persimon eller Sharonfrukt.


Kaki är den ursprungliga beteckningen av frukten som växer på kakiträdet. Det härstammar från Asien, där den också är känd som ”kinesiskt plommon"  och där det fortfarande odlas ca 90%. Fruktköttet påminner lite om aprikoser och päron men har en liten touch av beskhet eftersom den innehåller tanniner (bitterämnen). Ju mognare frukten är desto mindre tanniner och beskheten är obefintlig. I Asien anser man sedan  länge tillbaka att frukten har en läkande inverkan på mage, blodtryck, hosta och diaré.

Frukten äts som ett äpple med eller utan skal och den är lätt att ta med sig som ett mellanmål. Den har mycket sötma.

I vårt land säljs framför allt Persimon som är en släkting till Kaki. Persimon innehåller liksom Sharonfrukten nästan inga tanniner och kan även ätas innan de är helt mogna. De är mycket söta och påminner om honungsmelon och persika. Sharonfrukten har sitt namn efter det fruktbara området Sharon i Israel där den odlas.
Kaki har, i motsats till sina släktningar Persimon och Sharon ett tjockt läderartigt skal som inte är god varför man bör ta bort den. Vill man inte skala så kan man äta den med sked som man gör med kiwi. Kakifrukten ska inte ätas omogen, då den smakar mycket beskt och efterlämnar en strävhet i munnen.
Den intensiva guloranga färgen på Kakifrukten avslöjar att den innehåller mycket betakaroten, förstadiet till A-vitamin.
Hur kan man skilja på kaki, sharonfrukt och persimon: Kaki är en aning röd medan persimon och sharonfrukten är gulorange. Formen på kakin är mera rund i motsats till Persimons ovala form Sharonfrukten är även mindre än kaki och innehåller inga kärnor.

Passa på och inhandla den goda frukten medan den finns att köpa.




Populära inlägg i den här bloggen

Kirskål - inte bara ogräs

Havrekligröt