Att vara på kanelen
Kanel är mer än så
Vi har alla hört uttrycket: att vara på kanelen och det sägs komma från den tiden på 1800-talet när man började krydda sitt brännvin för att dämpa dålig smak i maten. Det syftar alltså på berusningen som uppstår när man har druckit för mycket kanelkryddat brännvin.
Kanel är ett mycket effektivt naturmedel. Kanel kan sänka blodsockernivån och kolesterolet. Samtidigt ökar kanel, som värmande krydda, ämnesomsättningen som kan vara till hjälp när man vill gå ner i vikt. Kanel innehåller många sekundära växtämnen så att den kan sättas in förebyggande mot cancer.
Kanel är barken på det tropiska kanelträdet. Vid skörden klipper man av kvistarna och tar bort den inre barken som torkas. Resultatet är kanelstänger. Dessa mals och det blir kanelpulver.
För de flesta människor är kanel bara en krydda, inget annat, som används i cappuccino, till gröt, pepparkakor. Man har glömt bort kanelens verkliga förmåga.
Kanel - mer värdefull än guld
I verkligheten spelar kanel en stor roll i högsta ligan bland naturmedel. En gång i tiden var kanel mera värd än guld, i Egypten balsamerades adliga med kanel och blandad med nejlika och vatten i en liten skål, ställdes skålen på medeltiden i sjukrummet mot böldpesten. Man använde kanel både invärtes och utvärtes till nästan allt, från fotsvamp till mag-tarm infektioner.
Detta låter mycket konstigt men vetenskapliga studier visar på den antimikrobiella verkan av kanel, så att ingen behöver undra över varför man förr använde kanel med framgång vid nämnda problem – allt från bakteriella infektioner i matsmältningssystemet eller som talk vid fotsvamp. Förresten så tar kanel bort lukten av fotsvett om man strör lite i skon eller på fötterna.
Kanel balanserar blodsockerhalten
Den mest kända och fascinerande egenskapen av kanel är dess blodsockersänkande verkan. Upptäckten av denna speciella verkan ska ha gått till på följande sätt: En gång ville vetenskapsmän testa olika livsmedels verkan på blodsockret och bland dessa livsmedel fanns en Apfelstrudel (tysk äppelkaka) med mycket kanel. Forskarna var säkra på att detta söta bakverk skulle höja blodsockret ordentligt, men faktum var att blodsockernivån inte steg så dramatiskt som var fallet med en Apfelstrudel utan kanel. Man gjorde direkt ytterligare en studie beträffande kanel och resultatet offentliggjordes redan 2003 i facktidskriften DIABETES CARE.
Studien visade: kanel vid diabetes.
Deltagare var 60 testpersoner som redan var i behandling p g a sin typ-2 diabetes. Visserligen hade de inte kommit så långt att de tog insulinsprutor men de tog medicin som hjälpte till att öka utsöndringen av insulin.
Viktminskning med kanel
Till det metaboliska syndromet räknar man även övervikt. Kan kanel hjälpa vid viktminskningen?
Inför en hög blodsockernivå kan man alltid se höga insulinnivåer i början eftersom kroppen strävar efter att sänka blodsockret. Därför utsöndrar bukspottkörteln rikligt med insulin. Normalt så transporterar insulinet blodsockret ur blodet in i kroppscellerna och cellerna borde vara försedda med tillräcklig energi och blodet renat från sockret. Eftersom cellerna vid en insulinresistens (prediabetes) resp vid det metaboliska syndromet dock bara reagerar svagt på insulin, förblir blocksockret högt. Detta å andra sidan ger signaler till bukspottkörteln att utsöndra mer och mer insulin - i hopp om att blodsockret sänks förr eller senare. Följaktligen är inte bara blodsockernivån hög vid insulinresistens utan även insulinnivån.
Fettcellerna i bukområdet reagerar mycket speciellt på en hög insulinnivå. Eftersom en hög insulinnivå signalerar till fettcellerna att mycket socker och därmed mycket energi är i omlopp, så ser dessa överhuvudtaget inte någon anledning att bränna bort fett. Insulin hämmar alltså fettförbränningen och – så länge insulin cirkulerar i kroppen – avger fettcellerna inget av sina fettreserver. En viktförlust är därför omöjlig.
Kanel främjar fettreducering
Vidtar man åtgärder för att sänka blodockernivån – t ex en hälsosam kost i kombination med kanel – så finns det ingen anledning att insulinnivån höjs för mycket. En lägre insulinnivå betyder därför att fettcellerna lämnar ifrån sig av sina fettreserver och således minskar kroppsfettet.
Den reducerande effekten av insulinnivån kunde också påvisas i en annan studie, här gav man testpersoner dagligen 3 gram kanel.
Kanel är dessutom känd som en värmande krydda som resulterar i en viss värmeutveckling. Värmeproduktionen (termogenes) förbrukar på naturligt sätt mera energi och således mer kalorier. Båda egenskaperna, den värmande och blodsockerreglerande verkan, gör kanel till en mycket bra komponent vid viktminskning.
Att sniffa kanel gör hjärnan aktiv
Kanel behöver man inte enbart äta för att kunna njuta av dess fördelaktiga verkan. Redan den underbara doften kan ge hjärnan en kick, så enligt Phillip Zoladz, en student vid amerikanska WHEELING JESUIT UNIVERSITY i West Virginia. Han var upptagen med ett diplomarbete som bl a visade inflytandet av luktsinnet på hjärnkapaciteten, när han upptäckte att speciella dofter har en gynnsam verkan.
Deltagarna i hans studie fick vissa uppgifter att bearbeta, medan de tuggade på ett kaneltuggummi eller andades in kanel i form av eterisk olja. I jämförelsen med testpersonerna som bara fick neutralt tuggummi eller inandades neutral luft, kunde han notera en tydlig trend, nämligen att kanelgruppen löste sina uppgifter med ett bättre resultat än den neutrala gruppen. Kanelgruppen diskuterade slagfärdigare och hittade snabbare lösningar till problem. Även omdömet, minneskapaciteten och koncentrationen var bättre.
Därför är det inte underligt att kanel anses kunna hjälpa mot ALZHEIMER eftersom den, åtminstone in vitro, blockerar bildandet av ofördelaktiga avlagringar i hjärnan och t o m kan ta bort dem. Studien offentliggjordes av vetenskapsmän från UNIVERISTY OF CALIFORNIA år 2009 i JOURNAL OF ALZHEIMER’S DISEASE. Uppmuntrat av Zoladz studie ska ytterligare undersökningar påbörjas för att se om kanel kan sättas in för att öka den mentala förmågan hos äldre människor och sådana som har benägenhet för ångest.
Zoladz kommentar till sin studie:
Att hitta en ”icke farmaceutisk metod som ökar den kognitiva förmågan hos människor skulle vara banbrytande och bli accepterat av befolkningen”.
Lider man av något av nämnda problem bör man tillföra kanel till sina måltider och helst dagligen i exakta mängder (1/2 – 1 tsk).
MEN det visade sig också i studier att kassiakanel innehåller ett ämne – kumarin – som kan skada lever och njurar. Därför höjdes varningar i media för den behagliga känslan när man dricker te med kanel eller äter kanelkakor. Det sades t o m konkret att barn under inga omständigheter ska äta mer än 4 kanelkakor eller pepparkakor per dag.
Tyvärr kommer dementeringar i media i regel i liten stil och längst bak i tidningen och uppfattas därför inte av läsarna. Man vet nämligen under tiden att lever- och njurskador endast uppträder hos ett fåtal människor efter övermåttligt intag av kumarin – dvs hos människor som redan har skadade organ. Detta vet man eftersom kumarin i isolerad form skrevs ut mot besvär med venerna och det förekom biverkningar. För kumarin finns därför inga gränsvärden - 0,1 mg per kg kroppsvikt är lagom och man kan inta denna mängd hela livet utan att få några skador. Väger man 70 kg så ligger det personliga intaget vid 7 mg utan att man behöver oroa sig för skador. Om man utgår ifrån att kanel har en kumarinhalt mellan 0 till högst 0,45 procent, så får man, med rekommenderad dos maximalt 4,5 mg kumarin i sig och ligger därmed – även om man endast väger 50 kg, under gränsvärdet.
Däremot ska man beakta följande vid fastställandet av gränsvärdet: diskussionen angående möjligtvis skadligt kumarin härstammar från 1980-talet. Till dess kunde syntetiskt framställt kumarin tillsättas obegränsat som arom i livsmedel och drycker. Detta är dock något helt annat än naturligt kumarin i kanel.
Att avråda från mer än 4 kanelkakor eller pepparkakor per dag är på sin plats, inte p g a kanelen utan p g av alla andra ingredienser som i långa loppet är ohälsosamma: socker, vitt mjöl, fett, glasyr och syntetiska livsmedelstillsatser.
I hälsosamma blandningar kan man njuta av kanel, framför allt när man vet att detta s k ”dåliga” kumarin och därmed kassiakanel, kan motverka cancer.
Kanel mot cancer
Två studier som ägnades åt anti-tumör-aktivitet av kanel, presenteras här:
2010 visade indiska vetenskapsmän att ett vattnigt kanelextrakt från kassiakanel kan initiera celldöd vid livmoderhalscancer. Tyska forskare vid REGENSBURGER INSTITUT FÜR PHARMAZIE presenterade däremot redan på 1990-talet (Nagermodell) att rent kumarin gör att vissa prostatacancertumörer skrumpnar och dagliga mängder om 40 mg reducerar lungmetastaser med 40-50 procent.
Efter alla goda rapporter kring kanelen bör man se till att få i sig ren kanel och inte äta kakor, kex och söta desserter. T ex kan man hälla lite kanel i sitt te, drickchoklad eller t o m kaffe.
Till osockrat äppelmos, kompott och fruktsallader passar kanel utmärkt. Till müsli och gröt likaså.
Lagringstid
Kanel förlorar givetvis av sin effekt om den är gammal. Använd endast kanel som verkligen doftar starkt och inte smakar beskt. Kasta påsar med rester som har legat länge och förvara kanelen torr och bra tillsluten.
Att få i sig den dagliga mängden kan ibland vara svårt och ett alternativ är intaget av kanelkapslar. MEN tala innan dess med en helhetsorienterad terapeut om du tar medicin mot diabetes eller kolesterol om intaget av kanel är att rekommendera. Ger terapeuten klartecken kommer hen att göra tätare kontroller av blodsockret och kolesterolvärdet för att kunna reducera medicineringen så snart kanelen verkar.
Gravida bör undvika kanel i större mängder och inte tas i form av näringstillskott.
Källa: Zentrum für Gesundheit
Vi har alla hört uttrycket: att vara på kanelen och det sägs komma från den tiden på 1800-talet när man började krydda sitt brännvin för att dämpa dålig smak i maten. Det syftar alltså på berusningen som uppstår när man har druckit för mycket kanelkryddat brännvin.
Kanel är ett mycket effektivt naturmedel. Kanel kan sänka blodsockernivån och kolesterolet. Samtidigt ökar kanel, som värmande krydda, ämnesomsättningen som kan vara till hjälp när man vill gå ner i vikt. Kanel innehåller många sekundära växtämnen så att den kan sättas in förebyggande mot cancer.
Kanel är barken på det tropiska kanelträdet. Vid skörden klipper man av kvistarna och tar bort den inre barken som torkas. Resultatet är kanelstänger. Dessa mals och det blir kanelpulver.
För de flesta människor är kanel bara en krydda, inget annat, som används i cappuccino, till gröt, pepparkakor. Man har glömt bort kanelens verkliga förmåga.
Kanel - mer värdefull än guld
I verkligheten spelar kanel en stor roll i högsta ligan bland naturmedel. En gång i tiden var kanel mera värd än guld, i Egypten balsamerades adliga med kanel och blandad med nejlika och vatten i en liten skål, ställdes skålen på medeltiden i sjukrummet mot böldpesten. Man använde kanel både invärtes och utvärtes till nästan allt, från fotsvamp till mag-tarm infektioner.
Detta låter mycket konstigt men vetenskapliga studier visar på den antimikrobiella verkan av kanel, så att ingen behöver undra över varför man förr använde kanel med framgång vid nämnda problem – allt från bakteriella infektioner i matsmältningssystemet eller som talk vid fotsvamp. Förresten så tar kanel bort lukten av fotsvett om man strör lite i skon eller på fötterna.
Kanel balanserar blodsockerhalten
Den mest kända och fascinerande egenskapen av kanel är dess blodsockersänkande verkan. Upptäckten av denna speciella verkan ska ha gått till på följande sätt: En gång ville vetenskapsmän testa olika livsmedels verkan på blodsockret och bland dessa livsmedel fanns en Apfelstrudel (tysk äppelkaka) med mycket kanel. Forskarna var säkra på att detta söta bakverk skulle höja blodsockret ordentligt, men faktum var att blodsockernivån inte steg så dramatiskt som var fallet med en Apfelstrudel utan kanel. Man gjorde direkt ytterligare en studie beträffande kanel och resultatet offentliggjordes redan 2003 i facktidskriften DIABETES CARE.
Studien visade: kanel vid diabetes.
Deltagare var 60 testpersoner som redan var i behandling p g a sin typ-2 diabetes. Visserligen hade de inte kommit så långt att de tog insulinsprutor men de tog medicin som hjälpte till att öka utsöndringen av insulin.
Viktminskning med kanel
Till det metaboliska syndromet räknar man även övervikt. Kan kanel hjälpa vid viktminskningen?
Inför en hög blodsockernivå kan man alltid se höga insulinnivåer i början eftersom kroppen strävar efter att sänka blodsockret. Därför utsöndrar bukspottkörteln rikligt med insulin. Normalt så transporterar insulinet blodsockret ur blodet in i kroppscellerna och cellerna borde vara försedda med tillräcklig energi och blodet renat från sockret. Eftersom cellerna vid en insulinresistens (prediabetes) resp vid det metaboliska syndromet dock bara reagerar svagt på insulin, förblir blocksockret högt. Detta å andra sidan ger signaler till bukspottkörteln att utsöndra mer och mer insulin - i hopp om att blodsockret sänks förr eller senare. Följaktligen är inte bara blodsockernivån hög vid insulinresistens utan även insulinnivån.
Fettcellerna i bukområdet reagerar mycket speciellt på en hög insulinnivå. Eftersom en hög insulinnivå signalerar till fettcellerna att mycket socker och därmed mycket energi är i omlopp, så ser dessa överhuvudtaget inte någon anledning att bränna bort fett. Insulin hämmar alltså fettförbränningen och – så länge insulin cirkulerar i kroppen – avger fettcellerna inget av sina fettreserver. En viktförlust är därför omöjlig.
Kanel främjar fettreducering
Vidtar man åtgärder för att sänka blodockernivån – t ex en hälsosam kost i kombination med kanel – så finns det ingen anledning att insulinnivån höjs för mycket. En lägre insulinnivå betyder därför att fettcellerna lämnar ifrån sig av sina fettreserver och således minskar kroppsfettet.
Den reducerande effekten av insulinnivån kunde också påvisas i en annan studie, här gav man testpersoner dagligen 3 gram kanel.
Kanel är dessutom känd som en värmande krydda som resulterar i en viss värmeutveckling. Värmeproduktionen (termogenes) förbrukar på naturligt sätt mera energi och således mer kalorier. Båda egenskaperna, den värmande och blodsockerreglerande verkan, gör kanel till en mycket bra komponent vid viktminskning.
Att sniffa kanel gör hjärnan aktiv
Kanel behöver man inte enbart äta för att kunna njuta av dess fördelaktiga verkan. Redan den underbara doften kan ge hjärnan en kick, så enligt Phillip Zoladz, en student vid amerikanska WHEELING JESUIT UNIVERSITY i West Virginia. Han var upptagen med ett diplomarbete som bl a visade inflytandet av luktsinnet på hjärnkapaciteten, när han upptäckte att speciella dofter har en gynnsam verkan.
Deltagarna i hans studie fick vissa uppgifter att bearbeta, medan de tuggade på ett kaneltuggummi eller andades in kanel i form av eterisk olja. I jämförelsen med testpersonerna som bara fick neutralt tuggummi eller inandades neutral luft, kunde han notera en tydlig trend, nämligen att kanelgruppen löste sina uppgifter med ett bättre resultat än den neutrala gruppen. Kanelgruppen diskuterade slagfärdigare och hittade snabbare lösningar till problem. Även omdömet, minneskapaciteten och koncentrationen var bättre.
Därför är det inte underligt att kanel anses kunna hjälpa mot ALZHEIMER eftersom den, åtminstone in vitro, blockerar bildandet av ofördelaktiga avlagringar i hjärnan och t o m kan ta bort dem. Studien offentliggjordes av vetenskapsmän från UNIVERISTY OF CALIFORNIA år 2009 i JOURNAL OF ALZHEIMER’S DISEASE. Uppmuntrat av Zoladz studie ska ytterligare undersökningar påbörjas för att se om kanel kan sättas in för att öka den mentala förmågan hos äldre människor och sådana som har benägenhet för ångest.
Zoladz kommentar till sin studie:
Att hitta en ”icke farmaceutisk metod som ökar den kognitiva förmågan hos människor skulle vara banbrytande och bli accepterat av befolkningen”.
Lider man av något av nämnda problem bör man tillföra kanel till sina måltider och helst dagligen i exakta mängder (1/2 – 1 tsk).
MEN det visade sig också i studier att kassiakanel innehåller ett ämne – kumarin – som kan skada lever och njurar. Därför höjdes varningar i media för den behagliga känslan när man dricker te med kanel eller äter kanelkakor. Det sades t o m konkret att barn under inga omständigheter ska äta mer än 4 kanelkakor eller pepparkakor per dag.
Tyvärr kommer dementeringar i media i regel i liten stil och längst bak i tidningen och uppfattas därför inte av läsarna. Man vet nämligen under tiden att lever- och njurskador endast uppträder hos ett fåtal människor efter övermåttligt intag av kumarin – dvs hos människor som redan har skadade organ. Detta vet man eftersom kumarin i isolerad form skrevs ut mot besvär med venerna och det förekom biverkningar. För kumarin finns därför inga gränsvärden - 0,1 mg per kg kroppsvikt är lagom och man kan inta denna mängd hela livet utan att få några skador. Väger man 70 kg så ligger det personliga intaget vid 7 mg utan att man behöver oroa sig för skador. Om man utgår ifrån att kanel har en kumarinhalt mellan 0 till högst 0,45 procent, så får man, med rekommenderad dos maximalt 4,5 mg kumarin i sig och ligger därmed – även om man endast väger 50 kg, under gränsvärdet.
Däremot ska man beakta följande vid fastställandet av gränsvärdet: diskussionen angående möjligtvis skadligt kumarin härstammar från 1980-talet. Till dess kunde syntetiskt framställt kumarin tillsättas obegränsat som arom i livsmedel och drycker. Detta är dock något helt annat än naturligt kumarin i kanel.
Att avråda från mer än 4 kanelkakor eller pepparkakor per dag är på sin plats, inte p g a kanelen utan p g av alla andra ingredienser som i långa loppet är ohälsosamma: socker, vitt mjöl, fett, glasyr och syntetiska livsmedelstillsatser.
I hälsosamma blandningar kan man njuta av kanel, framför allt när man vet att detta s k ”dåliga” kumarin och därmed kassiakanel, kan motverka cancer.
Kanel mot cancer
Två studier som ägnades åt anti-tumör-aktivitet av kanel, presenteras här:
2010 visade indiska vetenskapsmän att ett vattnigt kanelextrakt från kassiakanel kan initiera celldöd vid livmoderhalscancer. Tyska forskare vid REGENSBURGER INSTITUT FÜR PHARMAZIE presenterade däremot redan på 1990-talet (Nagermodell) att rent kumarin gör att vissa prostatacancertumörer skrumpnar och dagliga mängder om 40 mg reducerar lungmetastaser med 40-50 procent.
Efter alla goda rapporter kring kanelen bör man se till att få i sig ren kanel och inte äta kakor, kex och söta desserter. T ex kan man hälla lite kanel i sitt te, drickchoklad eller t o m kaffe.
Till osockrat äppelmos, kompott och fruktsallader passar kanel utmärkt. Till müsli och gröt likaså.
Lagringstid
Kanel förlorar givetvis av sin effekt om den är gammal. Använd endast kanel som verkligen doftar starkt och inte smakar beskt. Kasta påsar med rester som har legat länge och förvara kanelen torr och bra tillsluten.
Att få i sig den dagliga mängden kan ibland vara svårt och ett alternativ är intaget av kanelkapslar. MEN tala innan dess med en helhetsorienterad terapeut om du tar medicin mot diabetes eller kolesterol om intaget av kanel är att rekommendera. Ger terapeuten klartecken kommer hen att göra tätare kontroller av blodsockret och kolesterolvärdet för att kunna reducera medicineringen så snart kanelen verkar.
Gravida bör undvika kanel i större mängder och inte tas i form av näringstillskott.
Källa: Zentrum für Gesundheit