Kirskål - inte bara ogräs
Kirskål (Aegopodim podagraria)
Namnet Aegopodium kommer från grekiskan och aigeos (getter) eftersom bladen påminner om en getfot. I århundraden har växten använts mot reumatism och gikt.
Den kan bli mellan 30 och 100 cm hög. I juni, juli får den oansenliga vita blommor.
Kirskål finns i nästan hela Europa och den föredrar skuggiga lägen. Den gör sig bra som undervegetation till häckar men måste hållas efter.
Idag ser vi kirskål nästan bara som obarmhärtigt ogräs som sprider sig snabbt. Kirskål är svår att få bukt med och det man kan göra är att täcka ytan med markduk och kväva.
Men kirskål är inte bara ogräs. Som nämnts ovan motverkar den urinslyra och förebygger samt lindrar gikt och reumatism.
Den innehåller mycket vitaminer framför allt C, men även mineraler som kalium, järn och karotin . Bladen kan ätas som de är i sallader, användas som spenat och göra pesto av istället för basilika. Stjälken ska inte användas eftersom den smakar beskt. Smaken påminner om spenat och persilja.
Kaniner och marsvin är förtjusta i kirskål.
Om kirskål kan man säga: See it from the bright side!
Recept på kirskålpesto
100 g kirskål
6 klyftor vitlök
100 g riven parmesan eller pecorino
2,5 dl olivolja
75 g pinjenötter
Tvätta kirskålen ordentligt, skaka den torr och ta bort tjockare stjälkar. Finhacka kirskålen och vitlöken. Rosta pinjenötterna lätt (använd lite olivolja) och småhacka även dessa. Blanda allt i en skål med parmesan eller pecorino. Blanda i olivoljan efter hand tills allt är ordentligt blandat. Förvara peston i ett glas, häll över lite olja innan du skruvar på locket. locket.