Havrekligröt

Fattigmansmat, bukfyllnad! Det låter trist! Hästfoder säger många. Havregrynsgröt har man ätit i alla tider och visst var det fattigmansmat som gjorde att man överlevde i nödår. På medeltiden använde man havre för att brygga öl. Vi vet alla att Gunde Svan laddade med gröt innan sina lopp!

Numera är havregrynen förpreparerade så att de har kortare koktid, för alla har ju bråttom. Att stå vid spisen i 15 minuter och röra i gröt, vem har tid med det. Nu går det snabbt på några minuter och i micron är gröten klar innan man blinkar.

Jag måste erkänna att jag inte är någon direkt vän med havregrynsgröt. Tycker den växer i munnen! Däremot så tycker jag om gröt av HAVREKLI. Låt oss därför titta närmare på havrekli.

Havreki låter ännu tristare havregryn och man kommer att tänka på hästar. Men havrekli är ett livsmedel som det lönar sig att titta närmare på. Dessutom växer havre runt omkring oss och behöver inte importeras från andra delar i världen.



Vad är då havrekli?

Havrekli består av fröplantan och de yttre lagren av havrekornet. Detta låter som en avfallsprodukt, men verkligheten är att i havrekliet finns en stor andel av vitaminerna (85%) och mineralerna (80%). Jämför du fiberhalten så har havrekli 50% mer fibrer än havregryn. Havrekli vinner således helt klart över havregryn. MEN havrekli innehåller så mycket mer! Nämligen vattenlösliga fibrer - BETGLUCAN.

Vad kan Betaglucan göra för dig?

Betaglucan sänker kolesterol genom att binda kolesterolhaltig gallsyra i tarmen och utsöndras. Detta i sin tur aktiverar nybildandet av gallsyra som produceras av kolesterol i levern. Genom nyproduktionen av gallsyra stannar således mindre kolesterol i blodet. Det är framför allt det dåliga kolesterolet (LDL) som kan medföra hjärt/kärl sjukdomar som hjärtinfarkt och stroke.

För diabetiker är havrekli speciellt hälsosamt. Fibrerna i havrekli har en minskande effekt på blodockret. Det stiger inte snabbt efter konsumtion eftersom kolhydraterna som kommer in i blodet snubbar långsamt in i blodet och inte skjuter in som en raket. Detta minskar risken för blodsockertoppar och förhindrar effektivt skador som kan orsakas av för höga blodsockernivåer. 

För att dra nytta av havrekli när det gäller koesterol och blodsocker räcker det inte att infoga en liten sked i menyn en gång i veckan. Nej, det tar lite mer tid. För att kunna utnyttja de positiva effekterna på kolesterol krävs ett dagligt intag av 3 gram betaglucan från havre. Detta motsvarar 40 g havrekli (3-4 matskedar). För att få i sig samma mängd betaglucan i form av havreflingor behöver du dubbelt så mycket, nämligen 80 gram havreflingor. När vi tittar närmare på kolhydraterna så kan vi konstatera att 80 gram havreflingor ger 47 gram kolhydrater, medan 40 gram havrekli endast innehåller 22 gram kolhydrater.

Vill du sänka ditt kolesterol så är det bättre att fördela 40 gram havrekli och inta flera gånger på dagen istället för hela 40 gram på en gång. Du kan bara ta en matsked i tillräckligt vatten och dricka sedan direkt för måltiderna. Inte så gott, men desto bättre verkan. 






Populära inlägg i den här bloggen

Kirskål - inte bara ogräs

I flygplanskabinen