Kirskål (Aegopodim podagraria) Namnet Aegopodium kommer från grekiskan och aigeos (getter) eftersom bladen påminner om en getfot. I århundraden har växten använts mot reumatism och gikt. Den kan bli mellan 30 och 100 cm hög. I juni, juli får den oansenliga vita blommor. Kirskål finns i nästan hela Europa och den föredrar skuggiga lägen. Den gör sig bra som undervegetation till häckar men måste hållas efter. Idag ser vi kirskål nästan bara som obarmhärtigt ogräs som sprider sig snabbt. Kirskål är svår att få bukt med och det man kan göra är att täcka ytan med markduk och kväva. Men kirskål är inte bara ogräs. Som nämnts ovan motverkar den urinslyra och förebygger samt lindrar gikt och reumatism. Den innehåller mycket vitaminer framför allt C, men även mineraler som kalium, järn och karotin . Bladen kan ätas som de är i sallader, användas som spenat och göra pesto av istället för basilika. Stjälken ska inte användas eftersom den smakar beskt. Smaken påminner om spenat och pe
Fattigmansmat, bukfyllnad! Det låter trist! Hästfoder säger många. Havregrynsgröt har man ätit i alla tider och visst var det fattigmansmat som gjorde att man överlevde i nödår. På medeltiden använde man havre för att brygga öl. Vi vet alla att Gunde Svan laddade med gröt innan sina lopp! Numera är havregrynen förpreparerade så att de har kortare koktid, för alla har ju bråttom. Att stå vid spisen i 15 minuter och röra i gröt, vem har tid med det. Nu går det snabbt på några minuter och i micron är gröten klar innan man blinkar. Jag måste erkänna att jag inte är någon direkt vän med havregrynsgröt. Tycker den växer i munnen! Däremot så tycker jag om gröt av HAVREKLI . Låt oss därför titta närmare på havrekli. Havreki låter ännu tristare havregryn och man kommer att tänka på hästar. Men havrekli är ett livsmedel som det lönar sig att titta närmare på. Dessutom växer havre runt omkring oss och behöver inte importeras från andra delar i världen. Vad är då havrekli? Havrekli består av fröpl
Vad är de som är rund och påminner om en tomat fast färgen är orangeröd? KAKIFRUKTEN! Kakifrukten har två släktingar, nämligen Persimon eller Sharonfrukt. Kaki är den ursprungliga beteckningen av frukten som växer på kakiträdet. Det härstammar från Asien, där den också är känd som ”kinesiskt plommon" och där det fortfarande odlas ca 90%. Fruktköttet påminner lite om aprikoser och päron men har en liten touch av beskhet eftersom den innehåller tanniner (bitterämnen). Ju mognare frukten är desto mindre tanniner och beskheten är obefintlig. I Asien anser man sedan länge tillbaka att frukten har en läkande inverkan på mage, blodtryck, hosta och diaré. Frukten äts som ett äpple med eller utan skal och den är lätt att ta med sig som ett mellanmål. Den har mycket sötma. I vårt land säljs framför allt Persimon som är en släkting till Kaki. Persimon innehåller liksom Sharonfrukten nästan inga tanniner och kan även ätas innan de är helt mogna. De är mycket söta