Sparris, den kungliga grönsaken

Sparris odlades i Egypten redan 3000 f kr. Även greker och romare älskade sparris. Sparris ansågs länge vara en lyxgrönsak men också en läkeväxt. Nuförtiden odlas sparris även Europa. T ex Tyskland, Frankrike, Belgien.

Sparrissäsongen stäcker sig från april till juni. Traditionell sparrisskörd sker den 24 juni. Färsk sparris är krispig och böjlig. Huvuden slutna och snittytorna släta, ljusa och fuktiga.

Den klassiska anrättningen är sparris med skinka och hollandaisesås. Sparris lämpar sig också till soppa, i sallader och till grillning.

Sparris ska skalas och man använder en speciell sparrisskalare men det går bra med en potatisskalare. Den vita sparrisen skalas helt, på den gröna skalas endast den nedre delen. Vit sparris kokas ca 20 minuter, den gröna lite kortare.

Förvara den oskalade sparrisen i en fuktig handduk och lägg den i kylskåpet där den håller sig färsk 2 – 3 dagar. Det går också att frysa in sparris upp till 6 månader vilket innebär att man kan njuta av sparris även utanför säsongen.

Sparris består av 95% vatten, den är kalorifattig men näringsrik. Framför allt folsyra och olika karotinoider och selen finns i större mängder, dessutom kalium och asparaginsyra som stimulerar njurarna.


Populära inlägg i den här bloggen

Havrekligröt

Kirskål - inte bara ogräs

Den godaste frukten