Den "eviga" plasten


Vi konsumenter får lätt dåligt samvete om vi  ber om plastkassar till våra inköp. Men behöver vi verkligen ha dåligt samvete om  man betänker att nästan allt man ser i hyllorna är förpackad  i plast eller annat konstmaterial? Är det inte där man ska börja tänka om?
Innan syntetisk plast användes till förpackningsmaterial så användes vid framställningen av folje och behållare för det mesta sidenfibrer, alltså naturprodukter. Den som nuförtiden lämnar en supermarket kommer knappast därifrån utan plast. Många kunder önskar sig alternativa förpackningar och det finns en trend att förpackningar åter blir ekologiska.



Här är några alternativ!

Komposterbar plast
Detta material kallas ofta ekologisk plast vilket inte är korrekt, trots att basämnet består av majs, potatis, vete eller sockerrör som sällan kommer från ekologisk odling. Dessutom kan detta material endast komposteras under extremt höga temperaturen med kemiska tillsatser som är baserade på petrolium. Att kompostera detta material i hemmakomposten fungerar därför inte. Denna plast är således inte bättre än vanlig plast.
Folie av mjölkprotein
Plastfolie ska göra produkterna längre hållbara och ett annat sätt är att använda en produkt som framställs av kaseinprotein (den del av mjölken som senare används till osttillverkning) och resultatet blir ännu bättre. Materialet släpper igenom luft och är tåligare än annan folie som finns i handeln och som framställs av petroleum. Dessutom: Folien går att äta. Uppfunnit av forskare på US lantbruksministeriet och än så länge arbetar man med detaljer. Om ett till två år ska folien komma på marknaden och i handeln.
Nät av cellulosa

Företaget VERPACKUNGSZENTRUM i Graz/Österrike har framställt ett speciellt garn av bokträfibrer som kan användas till framställning av komposterbart frukt- och grönsaksnät. Dessa nät finns redan på marknaden sedan 2012 och används av ledande matkedjor för ekologiska grönsaker och citrusfrukter. I Tyskland testast produkten hittills endast av LIDL.
Glas och brukar
Den som avstår från plastförpackningar av ekologiska och hälsoskäl är inte bättre betjänt med glas eller burkar. Tillverkningen är mycket energiintensiv – om inte behållarna återanvänds. Burkar är dessutom ofta belagda med ett tunt plastskikt. Även mänga glasflaskor har plastlock. Dock kan nämnas att bleckplåt och glas lämpar sig bättre än plas för återvinning.
Papper och kartong
Samma sak som för glas gäller även papper: Ekobalansen är inte automatiskt bättre än den för plast, utan bara om produkterna används flera gånger. Men detta är sällan fallet. Bäst är att använda påsar av återvinningsmaterial  och slutligen hamnar i soporna.
Papper av gräs
Ännu bättre än återvinningspapper är sk GRÄSPAPPER: Istället för trä används, beroende på producenten, 40-60% gräs. Denna naturprodukt har med hänsyn till ekobalansen många fördelar: Å ena sidan är det snabbväxande på stora områden i stora mängder och å andra sidan innehåller gräs endast lite lignin – en naturlig produkt i många växter som i t ex trä måste tas bort med hjälp av kemiska substanser och så är inte fallet med gräs. Om man behöver 8000 liter vatten för kommersiellt papper så räcker redan ca 2 liter för samma mängd. Supermarketkedjor som REWE och PENNY änvänder redan gräspapper för en del av deras förpackningar.
http://www.sueddeutsche.de/wirtschaft/kunststoff-alternativen-es-geht-auch-ohne-plastik-1.3895989

Populära inlägg i den här bloggen

Havrekligröt

Kirskål - inte bara ogräs

Den godaste frukten