Sparris

Sparris – gott och nyttigt
Det finns många sorters sparris, men endast ett fåtal är ätliga. Den hos oss kända sparrisen asparagus officinalis är en mödosamt kultiverad grönsak som finns på marknaden i slutet av mars, åtminstone i Centraleuropa. Tyvärr tillhör sparrisen inte till de billigaste grönsakerna men den har hälsosamma fördelar.
Ät sparris och klara dig från njursten
Sparris innehåller fibrer, folater (naturliga och aktiva formen av folsyra), kalium, en ytterst gynnsam blandning av calcium-magnesium, B-vitaminer och biaktiva växtämnen.
Framför allt det höga kaliuminnehållet samtidigt med en låg natriumförekomst gör sparrisen till ett rengörande och urindrivande livsmedel så att den är lämplig för personer som har olika sorters problem vid urineringen. Sparris hindrar uppkomsten av njursten och kan t o m lösa upp befintliga stenar.
Gravida kan dra fördel av sparrisen p g a sitt folatinnehåll.
Sparris blodsockervänlig och lite kalorier
Sparris har lite kalorier och är blodsockervänlig. Kalorierna är obefintliga i sparrisen och den innehåller inte mera kalorier än grön sallat. Den har mycket lågt GI vilket betyder att blodsockret knappast påverkas. Diabetiker och människor med candida, eller vid detox kan inta sparris utan dåligt samvete.
Sparris är en grönsak som höjer den kroppsegna glutationsnivån. Glutation är en antioxidant som angriper cancerceller och lär även ha positiva effekter vid alzheimer. Glutation hjälper levern vid avgiftningsaktiviteter så att läkandet sker snabbare.
En ny studie från Institute of Medical Science and Jeju National University i Sydkorea visar att vissa aminosyror och mineralämnen i sparrisen kan mildra “dagen efter” symtom efter för mycket festande med alkohol, eftersom de skyddar levercellerna för gifterna.
En annan studie vid Rutgers University in New Jersey visade att de i sparris förekommande saponinerna kan hindra tillväxten av mänskliga leukemiceller.
Sparris innehåller också inulin som främjar goda tarmbakterier och bidrar till en harmonisk tarmflora. Ytterligare växtämnen är karotin, lutein, axanthin, rutin och quercetin. Just dessa sekundära växtämnen skyddar vid hjärtproblem och cancer. Framför allt flavonoiderna rutin och quercetin skyddar blodkärlen och kan således förebygga åderbråck.
Sparrisen har egenskaper som motverkar infektioner av svamp och virus. I Indien används sparris än idag som febernedsättande medel.
Sparris ska förtäras så färskt som möjligt.
Tyvärr får vi ofta se sparris i butikerna som är torr som visar att den har transporterats och lagrats länge.
Sparris smakar bäst lätt förvälld (3- 8 minuter) i lite saltvatten och serverad med smält smör. Den kan ätas varm eller kall eller i soppor.
Fråga efter ekologisk sparris! En ekologisk odlare använder t ex inga ogräsmedel utan rensar ogräs för hand. Svampangrepp bekämpas i den konventionella odlingen med fungisider medan ekologiska odlare förebygger svampangrepp genom att hålla bredare avstånd mellan sparrisraderna.
Källa: Zentrum für Gesundheit