Mormorsmors örter och kryddor

Vår generation har tappat bort mycket av kryddkonsten och vi nöjer oss med salt och peppar, lite persilja eller gräslök. Rätt använt främjar kryddor hälsan, de framhäver matens egenskaper och ger många gånger färg åt maträtten. Denna folder är bara en fingervisning hur örterna kan användas i vår matlagning och förhoppningsvis sätta lite ”krydda” på tillvaron. 
 
 
Erna Larsson
 
Obs! Angivna medicinska råd ersätter ej läkemedel eller läkare! 

 
Agar-agar  
Av havsalgen agar-agar framställs ett pulver som kan ta upp vätska ända upp till 50% av sin vikt. Ideal för puddingar, tårtor, geléer, marmelader och aladåb. Innehåller spårmineraler, framför allt jod. Bra för matsmältningen, körtlar och nervsystemet. Hjälper vid läkningen av ben och diskbråckskador. . 
 
Anis 
Smakar något sött och används framför allt till bakning, i matbröd men även julbak. Hela frön stöts sönder i en mortel. Anis innehåller oljor som verkar lugnande vid kramper i mage och tarm. Romarna avslutade sina enorma måltider med matsmältningsfrämjande aniskakor. I hostmedel används anis som smakförbättrare.  Stimulerar mjölksekretionen hos ammande mödrar.


Basilika
Smakar sötaktigt-pepprigt. Bladen används både färsk och torkad. Färsk basilika ska inte hettas upp. Lämpar sig till rätter med tomater, gurka, spenat, bönor, lök, pasta- och risrätter, till såser och sallader och naturligtvis pizza. Bra att kombinera med rosmarin och salvia. Basilika stärker magen, används vid huvudvärk. Stimulerar hela organismen. 
 
Citronmeliss
God i gröna sallader istället för citron. Till råkost och drinkar. Lugnade, stärker minnet.   Finns som te.
  
Curry
Indisk kryddblandning av kryddnejlika, ingefära, kardemumma, curcuma, koriander, kummin, muskotnöt, paprika, peppar, kanel. Används till risrätter, grönsaker, såser, skaldjur, soppor.  
  
Chili
Finns som färsk och pulver, används i köttgrytor som chili con carne. Stimulerar matsmältningen och ökar aptiten. Salivstimulerande. Tvätta händerna noga när du har tagit i chilin. Skölj rikligt med vatten om du har fått chili i ögonen. Hettan kan dämpas med joghurt eller andra mejeriprodukter.  Chilipulver är en blandning av chili, kummin, vitlök och oregano. Hettan hos chilipulvren varierar beroende på proportionerna och vilken chili som används.
 
Dill
Används till gurkinläggningar, fiskrätter, kräftor. Får inte koka med utan tillsätts till den färdiga rätten. Blomman och fröna används till gurkinläggningar. Stimulerar aptiten och matsmältningen.
 
Dragon
Dragon är god på stekt kyckling, i olika köttgrytor och i bearnaisesås. Dragon med finhackad persilja, dill och gräslök ger en pikant smak åt potatissallad eller skinksallad. Används färsk eller torkad. 
 
Enbär 
Som kryddblandning i olika inläggningar. Blodrenande, stärker mage och hjärta. Förhindrar bildandet av gallsten. Stimulerar  njuararna, vattendrivande.
 
Fänkål
Fröna finfördelas i en mortel. Används till brödbak. Te på fänkål motverkar gasbildning och kan ges till barn vid tremånaders vid kolik. Färsk fänkål är god i sallader. 
  
Gräslök
Till alla sallader, potatis- och grönsaksrätter. Som smörgåspålägg.  Ska inte inte kokas. 
  
Ingefära
Man använder den färska och torkade roten. Gott som te. Den färska roten rivs och blandas i sallader.  Till inläggning av efterrätter med päron, söta desserter och kakor. Aptitretande, stärker magen och matsmältningen. 
Bra vid illamående och ont i  lederna.
 
Kanel
Fruktkompotter får god smak om man kokar med en bit kanelstång. Malen kanel används framför allt till bakning. Strö lite kanel på morgongröten. Kanelstång som glöggkrydda.  
 
Körvel
Påminner i smaken om fänkål. Lämpar sig till tomaträtter och grön sallat, potatissoppa. Bra kombination med dill, persilja och gräslök. Får inte kokas  Rik på C-vitamin.  
 
Kummin
Används till rågbröd, som krydda i alla kålrätter. Påskyndar matsmältningen, kramplösande. I Indien serverar man efter maten en skål med kummin, ibland blandad med fänkål, att tugga på för att smälta maten.                              
 
Koriander       
Mest känd som krydda i asiatiska rätter t ex wok. Kan även användas till bakning av pepparkakor. Ger bra smak åt rödbets-inläggningar. Innehåller mycket järn.  
 
Krasse  

Har en stark, rädisliknande smak. Kan sås på en bädd av bomull och sedan användas som smörgåspålägg med tomater, keso. God i örtsåser och potatissallad. Ska inte kokas. Innehåller rikligt med järn, jod, svavel, vitaminerna A,C,E. Stärker magen och stimulerar matsmältningen. Bakteriedödande likt penicillin. Stimulerar gallflödet och sköldkörteln.  

Kryddnejlika
Till varma fruktsoppor, heta drycker med rödvin (tillsammans med citron och kanel). Till kokta päron. För kryddning av rödkål och rödbetor samt julbak. Verkar antiseptiskt, lugnande och stärkande. 
 
Lagerblad
I gamla Rom kröntes kejsare och segrare med lagerbladskransar. Lagerbladen används i soppor och grytor, kötträtter men även fisk. Lagerblad ger fin smak när man lägger in gurka och sill. Bladen är anti-bakteriella, slemlösande och svettdrivande. Bra för matsmältningen och lindrar pms-besvär. Den smöraktiga oljan som utvinns ur frukten kan användas till att smörja in värkande leder. 


Lök
Används både rå och kokt eller stekt. Innehåller svavelhaltig olja och fosfor. Stimulerar gallflödet och förhindrar bildandet av gallsten. Bakteriedödande. Använd endast friska lökar.
 
Mejram
Får inte kokas. Har starka kryddegenskaper, även torkad. De färska bladen kan användas i sallader, potatissoppa, bönor, tomat- och osträtter. Mejram har en blodtryckssänkande effekt. Te, gjord på mejram, är bra vid oregelbunden menstruation. 
 
Oregano
Använd oregano färsk eller torkad till pasta, pizza, kötträtter, sås, stuvning, sallad, tomat- och osträtter. 
 
Paprika
Paprikakryddan framställs av den röda, torkade paprikan. Styrkan beror på hur mycket av fröna som har använts. Frukten kan användas i sallader, som smörgåspålägg, i maträtter. Paprika innehåller 4-6 gånger så mycket Cvitamin som citron, dessutom innehåller den mycket vitamin P som stärker artärerna och således hjälper till att  förebygga åderförkalkning.   

Persilja 
Det finns persilja med plat ta och krusiga blad. De platta bladen är kryddigare, men eftersom den krusiga är mer dekorativ så används den mest. Persiljeroten är en beståndsdel i soppgrönsaker. Har vatten- drivande effekt, innehåller mycket järn och C-vitamin. Tugga persilja när du vill dölja dålig andedräkt t ex när du har ätit vitlök. 

Peppar 
Tillsammans med salt den mest använda kryddan. Används som smaksättning i de flesta maträtter och sallader. Aromen försvinner snabbt och det är därför bättre att skaffa en pepparkvarn för att mala hela pepparkorn vid behov. Peppar stärker koncentrationsförmågan. 
 
Pepparmynta
Pepparmynta stimulerar produktionen av gallan. Pepparmyntste verkar kramplösande vid mag- och tarmbesvär. Innehåller eterisk olja som lämpar sig för utvärtesbruk vid t ex migrän. Bra att inhalera med vid förkylningar. 
 
Pepparrot
En rot som lämpar sig finriven i såser, till ägg och smaksättning av olika rätter. Blanda riven rot med grovrivna äpplen och vispad grädde. Innehåller vitamin C, järn, fosfor, svavel. Stimulerar gallflödet och matsmältningen, är urindrivande och stimulerar andningen samt blodomloppet. Har en starkt bakteriedödande verkan. Obs! pepparrot är mycket stark.


Rosmarin
Till såser, sallader, svamp- och potatisrätter, till grönsaks- och tomaträtter. Tål att kokas.  Stimulerar blodcirkulationen och har blodtryckshöjande effekt. Som te vid stresshuvudvärk. Använd rosmarinolja som badtillsats för att pigga upp dig.
 
Saffran
Används i lussebullar och fisksoppor. I homeopatin används saffran som lugnande och antidepressivt medel. Inom den ayurvediska traditionen värderas saffran högt för dess allmänt hälsobringande egenskaper. Saffran är giftig i höga doser. Världens dyraste krydda! 
 
Salvia  
Används sparsamt i alla grönsaksrätter, finhackad i sallader. Stimulerar gallflödet, höjer blodtrycket, bakterie-dödande. Gurgla med salviate vid ont i halsen. Motverkar svettning.
 
Selleri
Mest använd är sellerirot och blekselleri. Den senare används lämpligen i sallader. Även roten kan rivas och användas i sallader, både rå och kokt. Kasta inte selleribladen. De lämpar sig i såser och soppor. Selleri är god tillsammans med persilja eller gräslök. Vattendrivande och utrensande. Försiktighet vid njurproblem. 
 
Timjan  
I soppor, såser, grönsaksrätter, pizzor och tomaträtter. Höjer blodtrycket, stimulerar gallflödet. Utmärkt som te vid hosta. Används torkad och färsk.
 
Vanilj 
 Som krydda till mjölk/grädd- och glassrätter.  Till bakning och fruktdesserter. Man kokar med  en bit vaniljstång som tas bort före anrättningen.  
 
Vitlök
Förvara vitlöken luftigt och svalt så håller den sig länge. Till sallader, grönsaker, pastarätter, lamm. Bakteriedödande. Normaliserar blodtrycket.






Populära inlägg i den här bloggen

Havrekligröt

Kirskål - inte bara ogräs

Den godaste frukten