Varför börjar man med hälsokost?

Den frågan har jag fått många gånger.

Jag är uppvuxen i Tyskland och kom tidigt i kontakt med vad man nu kallar med ett namn -  hälsokost.

Ett stort grönsaksland, fruktträd, skogar med svamp och bär var en ovärderlig tillgång för oss som bodde på landet. Det var bara att ta för sig, ingen satte några gränser.

I förkylningstider gjorde man vitlökssoppa - koka upp vatten, en klick smör, pressad vitlök och lite salt.
Kamomill var ett universalmedel, vi plockade själva och torkade blommorna. De torkade blommorna användes i te mot ont i magen, vi ont i halsen eller för utvärtes bruk. Det hade en lugnande och läkande effekt. Det fanns att köpa som te på apoteken och där kunde man även få blandningar med andra läkeörter. 

Mediciner fanns inte i vårt hus och det berodde delvis också på att vi inte var så sjuka att det behövdes läkare eller mediciner. 

Hälsokostvågen i Sverige startade på 80/90-talet och var baserad på pionjären inom hälsokost, Are Waerlands böcker. Framför allt var det boken "I sjukdomarnas häxkittel" där han dömde ut husmanskosten och det ohälsosamma sättet att leva. Läs boken, den är intressant och bygger på verklighet.

Jag har alltid varit nyfiken på nya saker som mat och främmande länder och för att göra en lång historia kort så började jag på allvar intressera mig för hälsokost efter följande händelse:

Jag hade/har en god vän som hade en pojke i 8-årsåldern som var oerhört allergisk mot det mesta. Framför allt på sommaren var han översållad med eksem. Men hans mamma var/är en klok kvinna. Hon kom ursprungligen från Jämtland, och inte så långt ifrån hälsohemmet Föllingegården. Hon tog med sin pojke som  fick "behandling" i tre veckor, bestående framför allt av sträng vegankost och olika örtomslag. Efter tre veckor blev han avsevärt bättre och vissa allergier t o m försvann helt.
Otroligt? Så tyckte jag med men jag kunde se med egna ögon att pojken hade blivit så mycket bättre eller t om bra. 

På väg hem från jobbet en dag, vi satt på bussen, så berättade min vän för mig vad hon hade lärt sig på Föllingegården, vilka mirakel kosten kunde åstadkomma. 

Jag läste allt jag kom över, internet fanns inte, men när jag reste utomlands så fanns mycket litteratur om hälsokost. I USA, England, Tyskland kunde man hitta en hel del. 

På 80/90 - talet var hälsobommen ett faktum. Hälsokostbutiker dök upp lite här och var, träningsanläggningar likaså och även den vanliga livsmedelshandeln upptäckte att det gick att tjäna pengar på "gryn". 

Kunskapen fanns dock hos specialbutikerna, med kunnig personal.

I Januari 1991 tog jag och min son över Sundbybergs Hälsoshop, en av Stockholms äldsta hälsobutiker.
Den var i familjens ägo t o m 2019. Nu är den borta som så många andra butiker, näthandel har tagit över. 

Det gläder mig att även mina barn och barnbarn är på samma bana. En bra hälsa är den bästa försäkringen. 

Låt maten bli din medicin! (Hippokrates) 
















Populära inlägg i den här bloggen

Havrekligröt

Kirskål - inte bara ogräs

Den godaste frukten