Vitamin D söker sällskap av magnesium
Vitamin - D vill ha sällskap av magnesium
Vitamin D bildas framför allt med hjälp av soljus i huden. Eftersom vår näring innehåller mycket litet vitamin D har det inget inflytande på Vitamin D nivån. Just därför är följden vitamin D brist, framför allt under de mörka månaderna.
Kronisk brist på vitamin D kan vara orsaken till talrika sjukdomar: Hjärtsjukdomer, kroniskt inflammerade tarmsjukdomar, ämnesomsättningsstörningar, övervikt, depressioner, cancer, Alzheimer och Parkinson.
Men det är inte bara Vitamin D brist ensam som ligger bakom dessa sjukdomar. Vid sidan om andra faktorer spelar framför allt magnesiumbrist en roll. Det påstås att det inte borde finnas vitamin D brist om det finns gott om magnesium.
Många människor vet att vitamin D helst tas tillsammans med vitamin K, men att även magnesium spelar en stor roll är inte vida känt.
I en recension som publicerades i The Journal of the American Osteopathic Association i februari 2018, bekräftades en koppling som hade varit misstänkt under lång tid: D-vitamin kan inte metaboliseras om det inte finns tillräckligt med magnesium samtidigt.
Om det finns magnesiumbrist lagras vitamin D men förblir inaktivt och kan därför inte användas av kroppen. De inblandade forskarna uppskattar att 50 procent av amerikanerna drabbas av detta problem.
”Många tar vitamin D-tillskott, men tar inte hänsyn till deras metaboliska vägar. D-vitamin är till liten nytta utan magnesium - och i detta fall är det inte längre särskilt säkert " säger studieförfattare, Dr. Mohammed S. Razzaque, professor i patologi vid Lake Erie College of Osteopathic Medicine i Ohio / USA.
D-vitaminbrist kan inte korrigeras om det saknas magnesium
Razzaque förklarar att en vitamin D-brist inte kan åtgärdas genom att ta vitamin D-tillskott så länge det finns en magnesiumbrist. Respektive person behåller därför sin vitamin D-brist trots att han tar vitamin D. Det intagna vitamin D kan inte utveckla sina önskade effekter utan magnesium, åtminstone inte alla.
För även utan magnesium kan det påskynda absorptionen av kalcium och fosfor från tarmen och därmed öka kalcium- och fosforhalterna. Det som låter bra först har också nackdelar när det finns magnesiumbrist. Eftersom mineralerna nu kan deponeras i blodkärlen (härdning av artärerna inträffar), vilket inte skulle vara fallet med tillräckliga magnesiumnivåer (och vitamin K-nivåer).
Om du har magnesiumbrist tar du ofta mycket höga doser D-vitamin - och uppnår fortfarande inte någon märkbar ökning av dina D-vitaminvärden. De som är väl försedda med magnesium kan å andra sidan höja sina vitamin D-nivåer med måttliga D-vitamindoser. Vitamin D kan endast metaboliseras i närvaro av magnesium.
Varför behöver D-vitamin magnesium
Magnesium påverkar D-vitaminmetabolismen inom flera områden
Magnesium är involverat i aktiveringen av D-vitamin, vilket innebär att endast med magnesium sådana enzymer aktiveras som omvandlar vitamin D till dess aktiva form.
D-vitamin behöver vissa transportmolekyler för att komma från A till B i kroppen. Utan magnesium är dessa transportmolekyler inaktiva.
Bisköldkörtelhormonet, ett hormon från bisköldkörteln, är involverat i regleringen av D-vitaminmetabolismen. Bisköldkörtelhormonet är starkt beroende av en hälsosam magnesiumnivå.
Tänk alltid på magnesium när du har benskörhet.
En hälsosam magnesiumnivå lindrar också osteoporos och minskar risken för benfrakturer - händelser som ofta enbart tillskrivs en vitamin D-brist, medan magnesium ofta är helt bortglömd - säger professor Razzaque.
Kanske är den allestädes närvarande magnesiumbristen också anledningen till att det finns upprepade rapporter om studier där D-vitamin inte visade någon effekt. Om man hade sett till att testpersonerna också tog magnesium hade helt andra resultat uppnåtts.
Dieter med lågt magnesiuminnehåll är vanliga för många människor
För män är det dagliga magnesiumbehovet cirka 420 mg (i Europa med 350 mg), för kvinnor med 320 mg (i Europa med 300 mg). Den vanliga västerländska kosten ger emellertid bara hälften av denna mängd magnesium. Ja, det beräknas att 50 procent av den amerikanska befolkningen har en diet med lågt magnesiuminnehåll. En diet med lågt magnesiuminnehåll består i synnerhet av högt bearbetade livsmedel som vitt mjölprodukter (pasta, pizza, hamburgare, bakverk och kakor), godis och färdiga produkter rik på fett och fosfat.
Hur får man tillräckligt med magnesium och vitamin D
Magnesiumbehovet kan vanligtvis täckas väl med en hälsosam basöverskottsdiet, eftersom denna - till skillnad från en diet som är baserad på kött, mjölk och vitt mjöl - innehåller många mycket bra källor till magnesium, såsom nötter, frön, fullkorn, baljväxter, grönsaker och torkad frukt.
Källa: Zentrum der Gesundheit