Olika sorters salt

 Diskussioner om saltet

har blommat upp igen. Som vanligt skapar det förvirring bland oss som läser och hör detta. Vilken "expert" har rätt? Är det skillnad på salt och salt? 


Det är ju ingen nyhet att för mycket salt skadar, som allt annat som är "för mycket". Men vad betyder för mycket?

Salt måste kroppen ha men i måttliga mängder förstås.
Liksom sockret är saltet"gömd" i matvaror som chark, ost, bröd, snacks, chips, färdigmat etc och det är där vi får i oss det mesta saltet. Att vi har salt i potatisvattnet eller i pastan utgör en mindre risk. Men ofta kan man se att personer griper till saltkaret innan de börjar äta, utan att ha smakat maten. Smaklökarna har vant sig med mycket salt. Det är dock inte bara saltmängden i sig som kan ha betydelse, utan balansen i kosten mellan andra mineraler som kalium, magnesium och kalcium bla. Om man regelbundet får i sig mycket av dessa, kan ett högt saltin-tag vara mindre skadligt än om man har en kost med dåligt av dessa ämnen. I gröna blad, groddar och skott finns det ofta gott om dessa mineraler.

Örtsalt innehåller fortfarande mycket salt (natrium), men i och med att det finns andra smakämnen i form av olika örter, kan man få en god smak utan så mycket salttillförsel. Läckra kryddor minskar smaken för salt!

I havssalt finns spår av lite mineraler och lite jod, men det är inte heller något som vi ska äta av i större mängder. Det är nästan samma salthalt i havsalt, som i vanligt koksalt = natriumklorid . Men i det billiga vanliga saltet finns ofta klumpförebyggande medel, som innehåller cyanid. Kristallsalt som ofta kallas för Himalayasalt innehåller också ungefär lika mycket salt som vanligt salt. Det finns dock en del mineraler och spårelement men inte samma halt av jod, som i joderat salt, havssalt och örtsalt. Jodhaltigt salt är inte nödvändigt om vi äter skaldjur och ägg och mjölk.

I örtsaltet finns en del mineraler och spårelement (bla lite jod), vilka i någon mån kan balansera upp natriuminne-hållet med lite kalium och magnesium. 

I  sk mineralsalt eller dietsalt är natriumhalten avsevärt lägre än i de andra saltsorterna. Man har istället tillsatt  kalium och magnesium (förutom jod). Detta gör att smaken blir lite besk om man tar för mycket av detta salt och då motverkas risken för stor salttillförsel.

Nedan en tabell vad olika saltprodukter innehåller.

(Halterna kan variera en del från olika leverantörer varför dessa siffror får ses som ungefärliga)

                                  Natrium mg     Kalium mg      Magnesium mg     Jod ug

Vanligt  joderat salt      39 600                     37                     33            5000
 
Havssalt                       37 600                     56                     37             2000

Mineralsalt                   25 700               13 000                 1000            4500

Örtsalt/Herbamare        34 000                4 400                       4             400

                                  

Populära inlägg i den här bloggen

Havrekligröt

Kirskål - inte bara ogräs

Den godaste frukten