Vinbär - röda, svarta, vita - det är frågan

Vissa människor föredrar röda vinbär, andra vita. Svarta vinbär används mest till sylt eller saft. En  sak är dock säker, dessa bär har många fina egenskaper som främjar din hälsa.

Har du en trädgård med vinbär så kan du skatta dig lycklig. Det finns inget godare än att plocka bären direkt från busken. 

Vinbär mognar från och med juni, beroende på var man bor. Ju längre de får vara på busken desto saftigare och godare blir det. 

Förutom att äta direkt, används bären till saft, sylt, kakor osv. 

Svarta vinbär har fem gånger mer vitamin C än röda och innehåller dubbelt så många fibrer som är nödvändiga för en bra matsmältning. Numer känner väl det flesta till vilka egenskaper vitamin C har på hälsan. Det behövs till bildandet av Collagen och för att stärka immunsystemet. Det säger sig självt att färska bär är att föredra om man vill dra mest nytta av alla fina ämnen i bären. Vid framställning av t ex saft från röda vinbär går hälften av vitaminerna och andra ämnen förlorade.


Nedan en lista med näringsinnehåll för röda och svarta vinbär. 

100 gram vinbär innehåller:


• Vitamin C: 35 mg (röd), 175 mg (svart)

• Vitamin E: 0,7 mg (röd), 1,9 mg (svart)

• Beta-Karotin: 25 µg (röd), 80 µg (svart)

• Kalium: 210 mg (röd), 290 mg (svart)

• Calcium: 30 mg (röd), 45 mg (svart)

• Fosfor: 25 mg (röd), 40 mg (svart)

• Magnesium: 15 mg (röd), 15 mg (svart)



Populära inlägg i den här bloggen

Havrekligröt

Kirskål - inte bara ogräs

Den godaste frukten