Bierbrot (Bröd med öl)

Du som kan lite tyska vet säkert att "Bier" betyder öl på svenska.

Som vätska använder man öl istället för vatten. Ölen innehåller ämnen som humle och malt samt kolsyra som ger extra smak åt brödet. Det kan vara allt från alkoholfri öl till starköl, man tar det man har hemma.

Här kommer receptet:


Bierbrot 

1 öl 33 cl 
400 g vetemjöl
50 g rågmjöl
50 g dinkelmjöl
10 g salt
10 g jäst
1 tsk kummin
1 tsk fänkål
1 tsk koriander

Blanda alla mjölsorter med den iskalla ölen. Spara en skvätt öl. Blanda kort till en deg och låt vila under plastfolje i 45 minuter. Tillsätt sedan jästen, kryddorna och saltet samt resten av ölen. Knåda ordentligt i fem minuter. Forma till en bulle och lägg den i en korg klädd med en servett. Strö lite mjöl i servetten. Täck över brödet med servetten och plasten. Låt jäsa i 45 – 60  minuter. Under tiden hetta upp ungen till 250 grader. Lägg brödet i en lergryta med lock på. Grädda 30 min i mitten av ugnen och sänk sedan värmen till 210 grader. Ta bort locket och grädda utan lock i 20-30 minuter.

Istället får lergryta använder jag en ugnsgryta från Tupperware. Brödet håller formen och får en knaprig yta.




Populära inlägg i den här bloggen

Havrekligröt

Kirskål - inte bara ogräs

Den godaste frukten