Dra dit pepparn växer

 Peppar - frukterna av pepparbusken

Tillsammans med salt är peppar en integrerad del i varje kryddskåp. De aromatiska kornen är frukterna av pepparbusken från pepparfamiljen. Pepparbusken är en klätterväxt som blir upp till 10 meter hög. Pepparbusken (Piper nigrum) ska inte förväxlas med pepparträdet (Schinus), som tillhör en annan familj av växter - familjen sumac. Dessa inkluderar till exempel peruanska och brasilianska pepparträd, som ger rosa peppar för färgglada pepparblandningar. Särskilt det peruanska pepparträdet är ett vackert träd med hängande grenar som påminner om en gråtande pil.

Dra dit där pepparn växer

Om du skickar någon "dit pepparn växer" vill du att personen ska vara någonstans långt borta och du vill inte se hen igen. Denna avlägsna plats var ursprungligen Indien, varifrån peppar spred sig till andra länder. De största växande länderna idag inkluderar Vietnam, Indonesien, Indien, Brasilien och Malaysia.

Så här kom peppar till Europa

I århundraden transporterades peppar över land till Europa via Mellanöstern. Av denna anledning njöt i början bara den välklädda överklassen av kryddan. Från detta utvecklades namnet "pepparsäck" för rika medborgare som hade råd med den dyra pepparn.

Även efter att sjövägen till Indien öppnades sjönk inte priserna på den eftertraktade kryddan. Först när Vietnam, Indonesien och Malaysia började odla peppar och odlingsområdena blev större och större, sjönk pepparpriserna.

Typ av peppar

Det finns fyra typer av peppar: svart, grön, röd och vit. Varianterna tillhör alla PIPER NIGRUM, den så kallade "riktiga paprikan". Så det här är inte olika växter, utan bara olika mognadsstadier eller olika bearbetningsmetoder. Smaken är på samma sätt annorlunda.

Grönpeppar är den mildaste, den vita pepparn är hetast. De omogna frukterna är gröna, när de är mogna är de röda. Pepparkornen blir bara svarta eller vita genom ytterligare bearbetningssteg (1) (2).

• Grönpeppar: För grönpeppar skördas de omogna, gröna frukterna av pepparbusken. Kornen frystorkas sedan eller marineras i saltlake - beroende på om de säljs torkade eller marinerade i en burk. Hela gröna pepparkorn t ex används i pepparsås.

• Svartpeppar: För svartpeppar skördas också omogna när frukterna fortfarande är gröna. Kornen får sin färg och skrynkliga yttre från att torka eller jäsa i flera dagar. Svartpeppar smakar mycket varmare och syrligare än grönpeppar. Den används hel eller mald och kan förfina nästan vilken maträtt som helst.

• Rödpeppar: För rödpeppar skördas pepparfrukterna när de är mogna. På grund av den längre mognadstiden smakar rödpeppar mycket mer aromatiskt och fruktigt än grön och svartpeppar och har också en söt ton. Dessutom är den dyrare på grund av den längre mognadstiden. Röd peppar torkas och används mestadels hel och raffinerad t.ex. B. Desserter. Röd peppar ska inte förväxlas med rosa peppar, som ibland läggs till pepparblandningar.

Vitpeppar: De mogna röda frukterna skördas också för vitpeppar. Massan lossas sedan genom att blötläggas i vatten i flera dagar, så att bara de vita fröna finns kvar inuti. Dessa torkas sedan. Vitpeppar smakar varmare än svart, grön och rödpeppar men mindre fruktig. Det är populärt i thailändska och kinesiska rätter. Vitpeppar ska bara tillsättas i slutet av tillagningstiden, annars kan det utveckla obehagliga dofter.

Det finns också många andra representanter för äkta peppar som odlas i olika delar av världen enligt vissa riktlinjer och vars ursprung är ett kvalitetsstämpel. Till exempel Kampotpeppar från Kampotprovinsen i Kambodja eller Tellicherrypeppar från den indiska provinsen Thalassery.

Pepparliknande kryddor

Många andra kryddor har peppar i sitt namn. Några av dem har mer, andra mindre att göra med äkta peppar:

Långpeppar: Långpeppar (Piper longum), även kallad långpeppar eller peppar, är den ursprungliga formen av riktig peppar - båda tillhör samma familj men inte samma växtart. Idag har dock den långa peppar till stor del glömts bort. Lång peppar fick sitt namn eftersom dess fruktkluster växer upp som en kon. För användning i köket krossas dessa "kottar" i en mortel eller kokas hela och avlägsnas före servering. Lång peppar smakar väldigt aromatiskt och sött.

Rosa peppar: Dessa rosa bär finns ofta i pepparblandningar av optiska skäl och kan lätt förväxlas med rödpeppar. De kommer dock från de brasilianska och peruanska pepparträden, som inte tillhör paprikafamiljen, utan till familjen sumac (Anacardiaceae). Rosa peppar smakar mjukt, sött och fruktigt.

Tasmansk bergpeppar: Tasmanisk bergpeppar (Tasmannia lanceolata) från ön Tasmanien (söder om Australien) liknar smak i riktning mot äkta peppar, men tillhör familjen Winteraceae. Tasmanisk bergpeppar smakar sött och anses vara särskilt ädelt eftersom dess skördemängd är begränsad.

Szechuanpeppar: Szechuanpeppar (Zanthoxylum piperitum), även kallad citronpeppar eller kinesisk peppar, kommer från den kinesiska provinsen Szechuan och tillhör diamantfamiljen - så det har ingenting att göra med riktig peppar. Szechuanpeppar har en citronsmak och är något mildare än svartpeppar. Tillsammans med stjärnanis, fänkål, kanel och kryddnejlika är det en del av det asiatiska femkryddspulvret.

Cayennepeppar: Cayennepeppar är inte en typ av peppar, utan ett pulver av torkad chili av sorten "Cayenne". Pulvret smakar varmt och eldigt och kännetecknas av en lätt rökarom. Cayennepeppar har sitt ursprung i Sydamerika.

Kubpeppar: Kubpeppar (Piper cubeba), även kallad indisk peppar, tillhör pepparfamiljen som riktig peppar (Piper nigrum). Med sin lite vassa, fräscha, mentolliknande smak är den en integrerad del av kryddblandningen Ras-el-Hanout från Maghreb. Däremot är det ganska okänt i Europas kök. År 2016 utsågs kubpeppar till Årets Medicinalväxt för sina antiinflammatoriska, slemlösande och koncentrations-främjande effekter. Dessa effekter bör redan märkas när man tuggar tre korn om dagen.

Kryddpeppar: Kryddpeppar (Pimenta dioica), även känd som kryddnejlika eller Jamaica peppar, smakar lite kryddig och utstrålar en julig doft. Christopher Columbus tog med kryddpeppar till Europa från Karibien och misstog det ursprungligen som peppar på grund av dess runda frukter. Kryddkornen är dock en myrtväxt.

Matlagning med peppar

Förutom salt är peppar den universella kryddan - kornen används över hela världen och används vanligtvis i rejäla rätter. Men söta rätter kan också perfekt raffineras med peppar. Den röda pepparn passar bäst för detta tack vare dess söta ton. I allmänhet används peppar ofta när du vill ha lite kryddighet i maten. Nedan följer några tips för matlagning med de smakrika kornen.

Tillsätt peppar först efter tillagning

Mald peppar är perfekt för kryddning strax före tillagningstiden eller direkt vid bordet. Det är bäst att köpa hela pepparkorn och mala dem färska, eftersom eteriska oljor utvecklar sin fulla doft under malningen. Om du däremot köper malen peppar har de flesta eteriska oljorna redan avdunstat.

Hela pepparkorn är idealiska för rätter som behöver tillagas längre. Dofterna behålls i stort sett, så att kornen fortfarande avger smak även efter lång tillagningstid. Pepparkorn som har rostats i pannan på låg värme är särskilt smakrika. Å andra sidan ska peppar inte stekas vid höga temperaturer, eftersom det snabbt blir bittert. Lägg därför till den bara efter rostning.

Så här mals peppar

Det enklaste sättet att mala peppar är naturligtvis i en pepparkvarn. Om du inte har en pepparkvarn kan du också använda murbruk eller den gamla goda kaveln. Om du vill mala peppar mycket fint kommer du att få de bästa resultaten i en högpresterande mixer.

Så här kan du neutralisera peppar

Om du av misstag lägger för mycket peppar i en skål kan du neutralisera smaken med lite grädde, yoghurt eller vatten. Potatis neutraliserar också smaken av peppar, men de passar naturligtvis inte bra till varje rätt.

Hållbarhet för peppar

Kryddor bör i allmänhet hållas torra, hermetiskt förseglade och skyddade från ljus. Det är bäst att förvara peppar i en förslutningsbar burk, som du kan ha inom räckhåll i en kökslåda eller i kryddskåpet. Hela pepparkorn kan förvaras i flera år. Du kan frysa färsk grön peppar i en fryspåse - den kommer att hålla i ungefär ett år.

Mald peppar är känsligare eftersom de eteriska oljorna inte längre är inneslutna i skyddshöljet. Mald peppar tappar därför sin doft med tiden. Jordkryddor är också mer mottagliga för fukt, eftersom de kommer i kontakt med fuktig luft snabbare under kryddningen med fukten som reser sig från grytorna.

 Inlagd peppar håller oöppnad i ungefär ett år. Vanligtvis finns det en lapp om att den ska användas inom en vecka så snart den öppnades. Om pepparkornen är täckta med tillräckligt med vätska ska de hålla sig lite längre (naturligtvis i kylskåpet). Innan du använder den igen, kontrollera om peppar fortfarande luktar gott och ser aptitretande ut.

 

Populära inlägg i den här bloggen

Havrekligröt

Kirskål - inte bara ogräs

Den godaste frukten